Nieuwe spelvormen JO10, JO11 en JO12

Team

, , , , , ,

Auteur

Jeugdbestuur

Geplaatst op

8 juli 2018

Aantal keer gelezen

426

De onder 10 pupillen gaan vanaf komend seizoen 6 tegen 6 wedstrijden spelen op een bijna kwart veld. De onder 11 en onder 12 pupillen gaan 8 tegen 8 wedstrijden spelen op een bijna half veld. Hieronder staan kort samengevat de belangrijkste veranderingen.

Spelplezier en optimale ontwikkeling

Vorig seizoen is de eerste stap gezet in de vernieuwing van het jeugdvoetbal in Nederland: de onder 8 en onder 9-pupillen speelden dit seizoen voor het eerst 6-tegen-6-wedstrijden op een bijna kwart veld. Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen zij vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van de jongens en meisjes.

Onder 10

Voor de JO9-spelers van afgelopen jaar verandert er eigenlijk niet zoveel, want zij gaan als JO10 ook 6 tegen 6 spelen. Het enige wat voor hen verandert is de spelduur. In plaats van 2 x 20 minuten gaan zij 2 x 25 minuten spelen, waarbij er in beide helften na 12,5 minuut een time-out is van ongeveer 2 minuten.

Nieuwe spelvormen JO6, JO7, JO8 en JO9 (artikel aug. 2017)

Onder 11 en onder 12

Voor de onder 11 en onder 12 is er komend seizoen een volledig nieuwe spelvorm: 8 tegen 8 op iets minder dan een half veld (42,4 m. breed). De belangrijkste regels:

  • 1 keeper, 7 veldspelers
  • Speeltijd 2 x 30 minuten met halverwege beide helften een time-out van ongeveer 2 minuten
  • Uitballen, corners en vrije trappen mogen genomen worden door in te dribbelen of te passen. Bij alledrie mag vervolgens direct op doel geschoten en gescoord worden door dezelfde speler.
  • De keeper mag een terugspeelbal niet oppakken
  • Er worden uitslagen en standen gepubliceerd op Voetbal.nl en in de Voetbal.nl app (in tegenstelling tot onder 10, 9 en 8).

Kort filmpje over 8 tegen 8 (website KNVB)

Sportiviteit en respect

Voetbal begint en eindigt bij plezier. Dit lukt het best als de kinderen de ruimte krijgen om samen te spelen, te proberen en fouten te maken. Pingelen? De bal overspelen? Op doel schieten? Of niet? Dat bepalen ze zelf.

Als ouder, leider en scheidsrechter kun je ze daarin stimuleren door ze vooral hun gang te laten gaan en ze aan te moedigen lekker te voetballen en plezier te hebben. Om deze reden heeft de KNVB ook bepaald dat het publiek alleen achter de hekken mag staan (of achter de linten op een deel van veld 2). De scheidsrechter en veldcoördinator (zie onder) mogen indien nodig ouders aanspreken op hun gedrag.

Elke week helpen de ouders de thuisspelende teams de veldcoördinator met op- of afbouwen.

Infographic sportiviteit (KNVB)

Veldcoördinator

Afgelopen jaren hebben we bij onder 8 en onder 9 gewerkt met veldcoördinatoren. Dat is goed bevallen, dus komend jaar gaan we dat ook doen bij de onder 10, 11 en 12. De veldcoördinatoren zetten de velden uit samen met de ouders, ze zorgen dat toeschouwers achter de hekken staan en zien er op toe dat de spelers ongehinderd hun spel kunnen spelen. Daarnaast is de veldcoördinator aanspreekpunt voor leiders, scheidsrechters en ouders.

We zoeken voor komend seizoen nog veldcoördinatoren (m/v). Sta jij stevig in je schoenen en vind je het leuk om op een positieve manier samen met spelers, scheidsrechters, leiders en ouders te zorgen voor meer spelplezier? Meld je aan!

 

sponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsor
Inloggen — Website door Ivaldi.nl