Jaarverslag afdeling Voetbal seizoen 2018 – 2019

Auteur

Wil van Velzen

Geplaatst op

15 mei 2019

Aantal keer gelezen

298

JAARVERSLAG SV TOGB AFDELING VOETBAL

Dit jaarverslag bestrijkt de periode van medio April 2018 tot einde April 2019

Bestuur

Het bestuur functioneerde in dezelfde samenstelling als in het voorgaande seizoen.

Voorzitter:  Andy Wibier     Secretaris :  Wil van Velzen       Budgetbewaker :  Joery Turk   Technische Commissie:  Izaäk Havenaar J eugdcommissie:  Jeroen van der Valk    Public relations (en meer) :  Paul van der Burg  Lagere senioren en zaalvoetbal:  Arjen Heinsbroek         Weliswaar geen bestuurslid, maar wel zeer gewaardeerd en werkzaam aanwezig:  Heleen van Dolder  Helaas heeft Heleen onlangs te kennen gegeven, na 16 jaar het vrijwliigerswerk bij TOGB te moeten stoppen wegens veranderde werkomstandigheden.  Jammer, maar voor die 16 jaar zijn we haar zeer dankbaar !!

Het bestuur vergaderde doorgaans eenmaal per 4 weken op de tweede donderdag van de maand. Waar nodig kwam men tussendoor bij elkaar.

Hoogtepunten

Het hoogste hoogtepunt is toch wel onze leeftijd !!  90 jaar en dan nog zo springlevend !!         De jubileumcommissie heeft voor elke leeftijd iets georganiseerd.  Verder ga ik in dit jaarverslag niet in op de viering van dit jubileum. Het is immers een SV-aangelegenheid.     Een tweede hoogtepunt is toch wel de invulling van een lang gekoesterde wens:    Kunstgras op het hoofdveld !!  Het verruimt niet alleen de trainingsmogelijkheden, maar ook hebben we meer gelegenheid om oefenwedstrijden te spelen.  Daarnaast konden praktisch alle competitiewedstrijden van de  selektie-teams gewoon doorgaan.       De opening van het totaal vernieuwde hoofdveld door de burgemeester was een bijzonder moment, met aansluitend de bekerwedstrijd tegen buurman CVV Berkel.  Oók een bijzonder moment……  (een typisch dieptepunt tijdens een hoogtepunt)        Of het aan het kunstgras is te danken zal wel onbeantwoord blijven, maar feit is wel dat ons vlaggenschip na deze deceptie tegen onze buren, bij zichzelf  ten rade is gegaan en vanaf de eerste competitiewedstrijd aan haar supporters oogstrelend voetbal voorschotelde. De één na de andere tegenstander werd aan de zegekar gebonden. Enkele weken konden VVIJ en RKDEO nog volgen, maar toen in november ook die twee ploegen te maken kregen met de slagkracht van TOGB, was de weg vrij om regelrecht op het kampioenschap af te stomen.  Op 18 november kreeg Wippolder te maken met de kracht van de koploper. Met de 6-0 overwinning was de 1e periodetitel binnen en kon er voorzichtig gefeest worden. Voorzichtig, want het doel was nog niet bereikt. Het was slechts de opmaat naar méér. Ook in de 2e periode waren onze jongens ongenaakbaar, Oké, op  3 maart tegen Antibarbari  verslapte de aandacht even met een kleine nederlaag tot gevolg. Het was slechts een incident. Immers 5 weken later brak de grote dag aan: Excelsior ’20 kon niet verhinderen dat de ploeg via een 6-1 overwinning het lang gekoesterde kampioenschap veilig stelde. Met nog 4 wedstrijden te gaan ging de vlag in top !  Een prachtige dag voor de 90-jarige club.   Jan Vermeulen mocht de schaal uitreiken aan aanvoerder Vince Luijken.    De supporters werden bedankt voor de steun gedurende dit prachtige seizoen. Als symbool aan alle supporters overhandigde  de aanvoerder een grote beker aan oud lid en super-TOGB’er Frans Olsthoorn, waarna het feest losbarstte in het clubhuis.

Leden

Het ledenaantal bleef stabiel. Dat wil zeggen: Een kleine 1200 actief sportende leden. Er is wel enig verloop te zien. Senioren zeggen af, maar bij de jeugd komen volop nieuwe aanmeldingen binnen. De teams die in de competitie spelen zijn als volgt onder te verdelen:  10 senioren spelen hun wedstrijd op zondag en 4 teams op zaterdag. Bij de jeugd kunnen we de verdeling maken: 3 teams onder de 19 jaar, 6 onder de 17,  2 onder de 16, 9 onder de 15, 3 onder de 14, 6 onder de 13,  5 onder de 12, 10 onder de 11, 10 onder de 10,  7 onder de 9, en 6 teams onder de 8 jaar. Ook hebben we 2 G-teams. Verder nemen 5 teams in de Vermeulenhal deel aan de zaalvoetbalcompetitie. Totaal dus 73 teams in competitieverband en 13 teams die onderlinge wedstrijdjes spelen.  Tenslotte lopen één keer per 2 weken op zondagmorgen zo’n 40 wat oudere TOGB ‘ers  zich in het zweet binnen het 7-tegen-7 gebeuren. En dat gebeurt allemaal onder toezicht en medewerking van héééél veel Vrijwilligers !!!!

En al die leden worden ééns per 3 jaar in het nieuw gestoken. Ook de komende tijd zal dat weer gebeuren.  Binnenkort zal via de website bekend worden gemaakt wanneer de nieuwe shirts op voorraad zijn bij Intersport Doesburg.

 Afscheid

Helaas hoort dat ook bij zo’n grote vereniging als de onze ook het afscheid nemen.  In het afgelopen jaar hebben we enkele vooraanstaande leden moeten begeleiden naar hun laatste rustplaats.        Op 5 juli overleed Nol Greeve op 76 jarige leeftijd. Na zijn actieve voetballoopbaan werd hij vrijwilliger in de schoonmaakgroep en werd lid bij de biljarters. Piet van den Bulk, Lid van Verdienste, bij TOGB bekend als Pietje Lach of Kleine Pietje, was 98 jaar toen we hem in Januari naar het kerkhof begeleidden.  Henk Bes, jarenlang trouwe supporter, was bij zijn overlijden 87 jaar en Paul Gast, 14 jaar lang zeer actief verzorger bij ons, werd niet ouder dan 74 jaar. Op 24 februari overleed op 73-jarige leeftijd oud-voorzitter en Erelid Aad Schuring. Kort daarna moesten we afscheid nemen van Jeugdcoördinator Jan van der Laan.

Senioren

Het tijdstip waarop zo’n jaarverslag als dit moet worden samengesteld valt ongelukkig voor wat betreft het melden van behaalde kampioenschappen e.d.  Ik maak daarom even onderscheid tussen de seizoenen. In het seizoen 2017-2018 is bij de senioren het 6e en het 9e elftal kampioen geworden in hun klasse.  Het  vlaggenschip haalde weliswaar de nacompetitie dankzij de 3e periodetitel, maar daarin bleek VUC in Den Haag te sterk om promotie naar de 1e klasse te bewerkstelligen. Dat was het 2e seizoen achter elkaar, dat we via de nacompetitie alsnog promotie zouden kunnen afdwingen, maar uiteindelijk toch tekort schoten.  De afspraak is toen gemaakt: “nog even niet….volgend jaar dan maar….”  Ik heb zojuist al mogen melden dat die belofte ruimschoots is ingelost.  Daarnaast maken nog enkele teams kans op het kampioenschap bij de senioren. Het 8e elftal staat bovenaan en ook het G2 team gooit hoge ogen. De voornaamste concurrent voor de titel in de voorjaarscompetitie daar is….TOGB G1 !!

Nieuw in dit seizoen is een prestatief team in de zaterdagcompetitie. Startend in de vierde klasse doet dit team het onder leiding van trainer Paul van Oosten zeer verdienstelijk. Bij het ter perse gaan van dit jaarverslag was het zelfs nog mogelijk om via de nacompetitie promotie naar de derde klasse af te dwingen.

Er is echter ook een negatief verschijnsel binnen onze vereniging merkbaar. Teams die bij aanvang van de competitie zeer royaal in hun spelersaantal zitten, (soms zelfs 20 spelers of meer!) , hebben vaak moeite om op de wedstrijddag voldoende spelers op de grasmat te brengen. Wedstrijden moeten dan op het laatste moment worden verzet, of erger: wedstrijden worden “administratief” afgedaan…!!  Het bijna afgelopen seizoen is het zelfs gebeurd, dat een team, bestaande uit 18 spelers, notabene uitkomend in de A-categorie,  uit de competitie moest worden genomen, wegens onvoldoende mankracht.  TOGB onwaardig !!  Voetbal is een teamsport, waarin men zijn medespelers (maar ook tegenstanders) niet in de steek laat. Daarnaast moeten we ons realiseren dat we als senior ook een voorbeeldfunctie hebben t.o.v. de jeugd….

Over Jeugd gesproken….  (en gelukkig kan ik dan weer positief zijn……)

Ook hier maak ik even onderscheid tussen de 2 seizoenen.   In mijn vorige jaarverslag kon ik melden, dat het met de prestaties van de jeugdselektieteams super gaat. In 2017-2018 heeft 19-1 op de laatste dag in de laatste 10 minuten van de laatste wedstrijd promotie niet gehaald en moest dus dit jaar op herhaling in de 4e divisie. De 17-1 haalde het kampioenschap glorieus binnen en ging dus vanaf die dag landelijk in de 2e divisie.      (hierbij moet ik wel de opmerking maken dat de plaats die 17-1 heeft behaald in deze landelijke 2e divisie, het volgende seizoen wordt ingenomen door het team dat toen nog 15-1 was)  Datzelfde 15-1 heeft het kampioenschap toen net misgelopen maar eindige wel op een schitterende 2e plaats in de 3e divisie. Voor hen kwam toen de zware uitdaging om landelijk te gaan spelen op 2e divisie-niveau !!   Dan nu het lopende seizoen: 2018-2019:     Ook dit jaar zijn we meer dan tevreden over de prestaties op dit hoge niveau.   De 19-1 staat 2e in de ranglijst en is nog volop in de strijd om de 3e periode. Zou het nu wel lukken, wat vorig jaar in die beruchte laatste 10 minuten mis ging?   De jongens van de 17-1  hebben het moeilijk.  Wellicht moeten zij nog wennen aan de verre reizen naar b.v. 3x Zuid Limburg.  Op dit moment ziet het er naar uit dat zij in de nacompetitie terecht komen, om hun positie in de 2e divisie landelijk te behouden.  De 15-1 daarentegen presteert geweldig.  Staat bovenaan in de 3e divisie en lijkt het kampioenschap binnen te kunnen halen, waardoor promotie naar de 2e divisie een feit is. Mogelijk lukt dit het komende zaterdag al, maar dan in men nog afhankelijk van de resultaten van de concurrentie.  Op 1 juni speelt dit team de finalewedstrijd om de KNVB-beker tegen hun leeftijdgenoten van Feyenoord op sportpark De Bongerd in  Barendrecht. Op dezelfde dag, zelfde locatie speelt JO10-1 de finale om de Rijnmondcup tegen Jodan Boys.   De 13-1 gaat als een speer en voert op de ranglijst de subtop aan. Zij staan in de halve finale om de Rijnmond cup. De 11-1 tenslotte speelt een hoofdrol in de strijd om de titel in de Hoofdklasse. De teams in de breedtesport doen niet onder voor de selektieteams. Liefst 8 teams strijden nog volop mee voor het kampioenschap: JO17-4, JO15-3, JO15-6, JO13-2, JO11-1, JO11-9, JO12-1 en  JO12-4 hebben alles nog in eigen hand.

Het vermelden meer dan waard…..

 • De Grote Clubactie was weer een daverend succes, dankzij de inzet van velen, maar vooral ook de jeugd kon weer een prachtig bedrag op de rekening worden bijgeschreven.
 • Voor diezelfde jeugd heeft met name de NAC (Neven Activiteiten Commissie) zich de benen uit het lijf gelopen. Regelmatig terugkerende festiviteiten werden weer uit de kast gehaald.
 • Supportersvereniging Geel-Zwart is onlosmakelijk verbonden met de leden. Dit blijkt jaarlijks uit de diverse festiviteiten die worden georganiseerd en  waarvan zij de dragende kracht zijn.
 • Het G-team nam weer deel aan de Special Olympics in Doetinchem, dankzij financiële steun van de BCT. Datzelfde G-team werkte mee om van de nieuwjaarsreceptie een mooi geheel te maken door in combinatie met de A-selektie een demonstratiewedstijd te spelen. Een opsteker die zeker voor herhaling vatbaar is. Het gaf het verenigingsgevoel een enorme boost…..!!
 • Tijdens het Nederlands kampioenschap Straatvoetbal eindigde een team van TOGB op de 2e
 • De jaarlijkse voetbalschool werd verplaatst van de herfstvakantie naar Februari. De belangstelling was er niet minder om. Wederom een groot succes.
 • Ook de familiedag kreeg een andere datum: Hemelvaartsdag. Ook die wijziging was niet van invloed op de deelname. (Overigens is de familiedag dit jaar gepland aan het einde van het seizoen. Houd de website dus in de gaten)
 • Bij de jeugd werden weer nieuwe spelvormen ingevoerd. Onder de 10 jaar speelt daarbij 6 tegen 6.
 • De plaatjesactie bij grootgrutter Hoogvliet maakte de jeugd weer enthousiast.
 • Het weekeinde waarin 2 grote tournooien werden afgewerkt, het Kids Unlimited-tournooi en het BCT/ING-tournooi verliep buitengewoon. Dankzij de inzet van velen hebben enkele honderden jeugdspelers heerlijke wedstrijden kunnen spelen. Alles liep op rolletjes, tot de maandagmorgen….Onverlaten wisten het gebouw op slinkse wijze binnen te dringen en een greep uit de kluis te doen. De schade was groot, maar TOGB zou TOGB niet zijn als de rug niet werd gerecht en de blik op vóóruit gesteld. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Niettemin is het wel eens te meer rede om met minder kontant geld te werken en dus de pinbetalingen nog meer te promoten.
 • Kamp Ahoy is niet meer weg te denken uit het programma. De inschrijving lijkt veel op een finalewedstrijd van de Champions League: Binnen de kortste keren is het volgeboekt.
 • Voorafgaand aan dit unieke kamp wordt er de laatste jaren een klaverjasmarathon gehouden, waarvan de opbrengst voor een groot deel ten goede komt aan de organisatie van Kamp Ahoy.
 • TOGB gaat met z’n tijd mee ! Was het een eerdere jaren een feest als men met z’n team een daagje “Drievliet” deed, in 2019 kijkt men er niet van op als we “gewoon” een paar dagen Londen of Valencia pakken… En een trainingskamp van een dag “achter de kerk” is verplaatst en verlengd naar een klein weekje Torremolinos. En dat  voor een 90-jarige….? ! ? Knap hoor !!
 • Tenslotte was er in april vorig jaar nog een ontvoering van een TOGB ‘er naar het gemeentehuis. Een zgn. vergadering werd gewijzigd in een huldiging… Hij werd de hemel in geprezen en kreeg een lintje opgespeld. Dankbaar is hij en best een beetje trots.  Wie het was ??  Gewoon ‘n  vrijwilliger, ‘n  TOGB ‘er…..

Tot zover dit verslag.

Berkel en Rodenrijs, mei 2019,      Wil van Velzen,  secretaris

 

 

 

sponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsorsponsor
Inloggen — Website door Ivaldi.nl